O eurovale nebude rozhodovať samostatný výbor, návrh SaS neprešiel

14.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Výbor pre európsky stabilizačný mechanizmus, teda pre euroval, v parlamente nevznikne.
V Národnej rade (NR) SR dnes neprešiel návrh opozičného poslanca za SaS Jozefa Kollára na novelu zákona o rokovacom poriadku, ktorou chcel takýto výbor zriadiť.
Podľa liberálov by bol výbor potrebný z viacerých dôvodov. V prvom rade stranu SaS zaujíma, ako je možné, že o použití peňazí zo štátneho rozpočtu rozhoduje parlament, ale o použití financií pri týchto stabilizačných mechanizmoch rozhoduje len minister financií. Hoci na tieto účely sú určené peniaze, ktoré prekračujú objem ročných výdavkov štátneho rozpočtu.
Členmi výboru mohli byť podľa Kollára zástupcovia politických strán, ktoré sú v parlamente na princípe pomerného zastúpenia. "Výbor by dával súhlasné alebo nesúhlasné stanovisko k pozíciám nášho zástupcu v eurovale v Luxemburgu," opísal Kollár svoj návrh.
Podľa liberálov krajiny, ktoré sú čistými prispievateľmi, ako napríklad Nemecko, Fínsko či Rakúsko, už takéto výbory zriadené majú. Nemecko je podľa Kollára ešte ďalej. Tam o použití týchto peňazí rozhodujú v pléne obidve komory parlamentu.
 

Vyberte región